Barisan Penceramah

AKTIVITI MASJID AT-TAQWA 2018 (Kuliah)

1. KULIAH HARIAN

–         Bacaan dan terjemahan Al-Quran selepas Subuh Isnin hingga Jumaat setiap pagi oleh Imam bertugas.
–         Kuliah Asar (30 minit) sepanjang Ramadhan oleh Ustaz Ahmad Zawawi, Ustaz Suhaimi Abdullah, Ustaz Rosli Othman, Ustaz Mohd Ammar, Ustaz Hafizal Abu Hassan dan Ustaz Taufik Hussin, Ustaz Hafizal Abu Hassan, Ustaz Hanif Haron, Drs. Marfin Kasduri dan Ustaz Shah.
–          Bacaan hadith dan huraian ringkas setiap hari selepas Asar oleh imam bertugas

2. KULIAH MINGGUAN

Kuliah Maghrib setiap Selasa oleh Ustaz Ahmad Zawawi Hj. Mohd.Ali, Kitab Riyadhussolihin dan Mustika Hadith.

Kuliah Maghrib minggu pertama setiap Rabu oleh Ustaz Rosli Othman; Kitab Matla’ Badrain (Bab Ibadat)

Kuliah Muslimat Tahsin Al-Quran setiap hari Jumaat 3.00 ptg oleh Ustazah Khadijah Awang dan 5.00 ptg Ustazah Mardziah Zakaria.

Kuliah Muslimat setiap hari Sabtu 9.00 pagi oleh Ustazah Siti Aminah Osman (Kitab Fiqh Solat)

Kuliah Maghrib setiap Sabtu oleh Ustaz Ahmad Zawawi Hj. Mohd Ali di Surau At-Taqwa setiap hari Sabtu. Kitab Munyatul Musoli

NOTA : Kuliah Dhuha ini telah ditamatkan kerana kurang sambutan

Kursus Asas Haji Setiap Hari Ahad 9.00 pagi –30 pagi selama 17 siri bermula 25 Disember 2018 . Kursus ini adalah anjuran Tabung Haji dan Masjid At-Taqwa.

3. KULIAH DWI MINGGUAN

Kuliah Subuh Ahad minggu kedua dan keempat oleh Ustaz Suhaimi Abdullah; Kitab Sairus Salikin.

Kuliah Maghrib Jumaat minggu kedua dan keempat oleh Ustaz Khairol Annuar Hj Musa Kitab Pendidikan Anak-anak Dalam Islam jilid 2

4. KULIAH BULANAN

Kuliah Maghrib Isnin minggu pertama dan ketiga oleh Ustaz Mohd Ammar Rosdi kitab Muktsar Itqan dan Tajwid

Kuliah Subuh Sabtu minggu pertama oleh Ustaz Rosli Othman bab Waqaf & Nafaqah.

Kuliah Subuh Ahad minggu pertama oleh Ustaz Mohd Aiman Subri “Hadis Pilihan”

Kuliah Subuh Ahad minggu ketiga oleh Ustaz Hasbollah Hj.Wahab, Kitab Misbahul Munir

Kuliah Maghrib minggu ketiga oleh Ustaz Hanif Haron kitab Muktasar Ibnu Abi Jamrah dan Aqidah Ahli Sunnah

Kuliah Maghrib Isnin minggu kedua oleh YB.Ustaz Yusni Mat Piah, kitab Minhajul Abidin

Kuliah Maghrib Rabu Minggu kedua oleh Dato Seri Hassan Ahmad, kitab Matla’ Badrain (Bab Muamalat)

Kuliah Maghrib Ahad minggu keempat oleh Ustaz Suhaimi Abd Jalil, Kitab Kisah Para Sahabat

Kuliah Maghrib Khamis minggu Pertama oleh Ustaz Che Russ Hassan ,kitab Khusyuk Dam Solat.

Kuliah Maghrib Khamis minggu ketiga oleh Dr. Mohd Hapiz Mahayaidin kitab : Proses Memahami Istinbat Hukum Syarak.

Kuliah Maghrib Khamis minggu keempat oleh Ustaz Mohd Hanif Azmeer Hasim, Kitab “ At-Tibyan ”.

Kuliah Subuh Sabtu minggu kedua Ustaz Mohd Azam Abdullah kitab Bulughul Maram

Kuliah Subuh Sabtu minggu ketiga Ustaz Khairul Asfani kitab “Dosa­Dosa Besar”

Kuliah Subuh Sabtu minggu keempat Ustaz Zulzalee Ariffin “ Bahrul Mazi jilid 15”

Kuliah Maghrib Jumaat minggu ketiga oleh Ustaz Fawwaz Muhd Jan, Kitab “40 Kelebihan Ilmu & Ulamak