visi

Bertam Indah Darul Taqwa

misi

Mengujudkan Sebuah Qaryah dengan masjid berfungsi sebagai:-

*Tempat semua anak qaryah berjemaah 5 waktu 
* Pusat ilmu dan pendidikan anak qaryah 
* Pusat bagi anak qaryah mendapat bimbingan dan kebajikan
 * Pusat pembangunan ummah
* Pusat memupuk perpaduan masyarakat dan kesejahteraan setempat 

 

 

 

 
01.

— Kompleks masjid

Mempunyai dewan solat yang luas, mampu menampung seramai 1500 orang jemaah pada sesuatu masa. Ia dilengkapi dengan kemudahan pendingin udara, LCD, CCTV, PA System yang baru. Tandas yang bersih dan landskap yang indah telah mendapat pengiktirafan 5S daripada MPC P.Pinang.

02.

— Kotaqwa

Koperasi Qaryah Masjid Attaqwa atau Kotaqwa merupakan salah satu aktiviti masjid bagi menjana pendapatan kewangan. Keahliannya terbuka kepada anak qaryah Taman Bertam Indah. 

Pernah dinobatkan sebagai Koperasi Terbaik Komuniti bagi Negeri P.Pinang

03.

— Pusat Dialisis

Perasmian Pusat Hemodialisis Masjid At’Taqwa, telah disempurnakan oleh T.Y.T. TUN DATO’ SERI UTAMA (DR.) HAJI ABDUL RAHMAN BIN HAJI ABBAS.

Ia mampu memberi rawatan seramai 10 orang pesakit pada sesuatu sesi. Para pesakit terdiri daripada pelbagai latarbelakang termasuk bukan islam.

04.

— At-taqwa Inn

Terletak bersebelahan dengan masjid Attaqwa Bertam , ia menyediakan kemudahan penginapan untuk para pengunjung untuk beribadah dengan selesa disamping kuliah agama pada setiap malam. 

Terdapat 6 buah bilik daripada pelbagai saiz dan harga, setanding dengan bilik hotel di sekitar Kepala Batas.
05.

— Dewan Seminar

Boleh menampung sehingga 100 orang peserta, ia dilengkapai dengan segala kemudahan moden untuk seminar, mesyuarat, taklimat, persembahan dan sebagainya. 

Bayaran minima dikenakan untuk penggunaan dewan tersebut

06.

— SRIAT

Sekolah Rendah Islam At-Taqwa (SRIAT) merupakan satu lagi instutusi pendidikan di bawah kelolaan Masjid At’Taqwa. Beroperasi dibangunan sendiri yang terletak bersebelahan surau At’Taqwa. 

Tahun 2018 , satu bangunan tambahan telah dibina hasil wang sumbangan jemaah dan kerajaan negeri.